miercuri, 25 ianuarie 2012

Moldovenii


Moldovenii au o trasatura unica, caracteristica natziunii, nici nu shtiu cum sa-i zic mai bine, asha ca o numesc simplu -«Moldovenizm».
Se manifesta continuu si de fiecare data in aceeashi forma.

Pentru a fi inteles, aduc mai jos un exemplu:
  1. Sunt cei ce ar vrea sa bea whisky, desi nu shtiu cu ce el se mananca dar shtiu sigur ca asta e urmatorul NEVEL si denota succesul consumatorului de whisky in ierarhia Moldovenilor, insa nu au bani sa-l cumpere si respectiv beau vodka, sau in cel mai bun caz brandy, dar nu zic ca nu au bani de whisky, ci ca yi «samagon deshiovyi», shi «nafiga» sa plateshti pentru brand, daca iaka vodka chiar yi mai curata shi mai «sanatoasa»
  2. Sunt cei ce au bani de whisky, de regula consuma doar Jack Daniels (va asigur ca nu am fost platit sa scriu de Jack), pentru ca asta e practic brand natzional. Culmea e ca ei detesta gustul, ar bea cu placere vodka, dar cum sa-si «scape pe jios» statutul? Si pentru a nu-si prafui EGoul baga in ei Jack, ce-i drept, amestecat, cu suc, cola, lamyie, dar nu asta conteaza, important sticla de Jack sa iasa bine in foto.

Ce se intampla daca pretzul lui Jack scade si ajunge egal cu cel al unei sticle de Хортица? (nici ei nu mi-au platit, jur). Pai ce sa se intample, se activeaza regimul «Moldovan» :
  1. Cei ce nu aveau bani pentru whisky,  pierd interesul pentru el, deoarece la asha pretz, cand fiecare shi-l poate permite mai bine bei in continuare vodka, dar povesteshti prin beciuri shi la o bere in Andy ‘s ca ai baut, cu Misha de la Italia, nishte Absinth, si nu te-a impresionat. Motivul real fiind ca Misha tzi-a spus cat costa si tu facand un calcul in gand ajungi la concluzia ca trebuie sa vinzi si al doilea rinichi, respectiv continui sa zici ca vodka e mai sanatoasa, iar whisky, pai cum ziceai mai devreme: "e samagon deshiovyi"
  2. Cei ce aveau bani de whisky? Trec la Absinth sigur! Altfel cum iti mentii EGoul curat ca lacrima si arati ca ai depasit etapa mersului cu transportul public?: "Whisky? numai tzaranii beu whisky bai!"

In loc de concluzie :
-        - Ei! cat dai tu pe un amortizator la BMW eu i-ni fac toata «hodovaia» la piatiorka…pintru shi nie ashe mashina scumpa?

Sigur «Moldovenizmul» nu poate fi cuprins in baut de whisky si cumparat de mashini, dar tema asta nu are sfarsit si poate mai apuc sa mai scriu un post…

Si da, in mine la fel se regaseste trasatura unica a natziunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu