vineri, 27 septembrie 2013

Schimbare de atitudine

Acum 1 an si jumatate cantaream 86 de kg (in mod normal trebuie sa am maximum 75) si simteam ca organizmul meu e pe calea cea dreapta...a unui om insurat. Nu vreau sa ofensez pe nimeni, dar asha spune lumea, imediat cum te insori, esti pe calea transformarii in barbat adevarat, adica cand camasha nu te  mai prinde pe burta.
De un an si jumatate mi-am pus ca scop sa incap in pantalonii de la facultate si la fel ca si cu toate scopurile mele, am avut si aici over delivery...acum sunt in proces de schimbare garderoba.
De ce insir toata istoria asta? Maine o sa fiu parte a primei performante a Moldovei la Cupa Bloggerilor la Fotbal 2013, ce va avea loc la Bucuresti. Si pe langa faptul ca avusem noroc sa ajung, desi nu ma consider blogger (cel putin in sensul in care lumea vede bloggerii) iar bloggerii adevarati din Moldova, care imi puteau lua liber locul, au fost tentati mai mult de Drumul Vinului decat fotbal, nu a-si fi fost aici, daca acum un an si jumatate nu-mi schimbam atitudinea, fata de corpul meu si de performantele lui cu camashele in particular.
Innot, alimentare sanatoasa si fotbal, cel putin 3 ingrediente ce mi-au permis o mica victorie in lupta cu mine insumi si asigurarea unui loc la acest eveniment (am mai avut noroc si de faptul ca aveam planificate intalniri de afaceri pentru acest week end la Bucuresti, dar asta nu schimba importanta celorlalti factori :))
A, da! Si daca tot vorbeam de noroc, uneori el nu e posibil fara un suport , asa ca multumesc lui Eugen Tomac si Orange Moldova pentru ca au facut posibila prezenta echipei la eveniment. In general sunt placut surprins ultimul timp de cum companiile de telecomunicatie de la noi sustin miscarea bloggerilor (exemplu fiind si Moldcell cu cuptorul blogosferic), asa ca sper o astfel de implicare sa ajute la mai multi cu schimbarea de atitudine.


Noi ne numim #b10 (nu ma intrebati de ce, ca pana la urma sintem 9 in echipa), si mai multe detalii despre noi si nu despre noi, gasiti pe site-ul evenimentului.

Asta a fost prima si una din putinele postari serioase, mai departe promit sa va delectez cu aceleasi ganduri generate de "gandacii" mei, cu care deja sunteti obisnuiti :)

Integrare

Suntem foarte aproape de Romania, sau Europa? Cu asa drumuri ca la noi pot spune ferm ca suntem foarte aproape de Ucraina si Russia, asa ca eu vreau deodata drumuri normale, ca sa nu ma scuture tare pe magistrala "intergrarii", dupa asta vedem cu restul.

Drum in Moldova:


Drum in Ucraina:
Drum in Rusia:
Drum in Romania:

Recunosc ca exagerez un pic, sunt si in Romania drumuri rele, dar de la Albita pana la Bucuresti nu am dat de vreo unul...



joi, 26 septembrie 2013

Despre pozitiv

Moldovenii sunt un popor pozitiv totusi, ei in orice lucru, care merge nu foarte bine, incearca sa gaseasca ceva bun. Explic, ce zic Moldovenii (Basarabenii daca vreti) cand ii mananca palma stanga? Ca o sa primeasca bani! Intr-o alta tara, mai pesimista, ar fi zis ca e vreo problema de sanatate si trebuie sa merg la medic, sau ce zic Moldovenii cand calca in rahat? La propriu? Ca asta o sa aduca noroc. Si exemple de astea sunt multe si nu pot zice ca asta e de rau, chiar invers, asta practic ne permite sa mergem inainte, indiferent de situatie, e ca un sistem propriu de protectie, care chiar trebuie protejat, asa ca, stimulati superstitiile pozitive.


sursa imagine
  

miercuri, 25 septembrie 2013

Ce e mai aproape, e mai departe

In contextul "cu foitza esti om, fara foitza esti nimeni", gandeam zilele astea ca totusi Germania, Grecia, Cehia, Austria si alte tari ale UE, sunt mult mai aproape de noi decat tarile cu care avem hotar comun si le intelegem si vorbim limba. Unicul motiv pentru o astfel de atitudine, presupun eu, e ca tarile mai aproape de mijlocul geografic al UE au fost mai departe de gerul "siberian".

vineri, 20 septembrie 2013

Cam vreo 4%

2012, exportul MD pe pietele CSI - 42% si un pic, din care vreo 5% in Ucraina, care inca sunt intr-o barca cu noi. Tot in 2012, cota exportului nostru in UE - 46% si un pic, restul exportam in tzari mai exotice - Afganistan, China, sh.a.
Din total export in 2012, 18% reprezinta categoria - "Produse alimentare, bauturi alcoolice, otzet, bauturi racoritoare, suc, produse din tutun si tutun", deci e clar? Intreaga categorie are cota indicata. Din astea 18%, sa zicem ca bauturile alcoolice si vinul in particular inseamna 50-60%. Adica exportul de vin inseamna 10% din total export al Republicii Moldova (fructele si legumele apropo, tot in astea 18% intra). Din 10%, cota bauturilor alcoolice in total export, 30% o reprezinta piata Rusiei, si inca 20-30% alte tari din CSI, inclusiv Ucraina.
Deci toata nebunia tzine de 3-4%....totusi cineva rau isi face lucrul si actorii opereaza cu date invechite, de vreo 7 ani vechime zic eu, inacceptabil pentru un actor cu asa rol in tot teatrul asta.

vineri, 13 septembrie 2013

Entitate nationala

"Unire", "Бессарабия исконно русская земля","Stefan cel Mare ar fi aratat tuturor ce inseamna Moldova", "Traieasca Romania Mare intre vechile hotare"...intre timp, NASA a anuntat ca Voyager1 a parasit sistemul nostru solar si se afla in spatiul interstelar. Voyager1, printre altele, are la bord un disc (se zice ca din aur), ce contine si muzica, de Beethoven, Bach, Mozart si piesele lui Louis Armstrong, deci primul contact cu alte civilizatii va fi in engleza si daca ele (civilizatiile altor planete) vor ajunge vreo data pe terra, ne vor percepe ca o civilizatie si nu ca 220 de tari, vorbind tot atatea limbi.

Deci eu sunt adeptul globalizarii, si cred ca deja e clar cine ne-a "globalizat", in toate filmele de Sci Fi, toti capitanii de nave interstelare (spatiale) vorbesc engleza.


Noi suntem mici, si inca putin dezvoltati de fapt, la scara Universului salariul mediu pe economie e "bull shit" (am scris pe limba globalizarii, daca or citi alte civilizatii sa inteleaga) 

joi, 12 septembrie 2013

Niste lasi

Geopolitica, compasiune, imperialism? Nu, banal, cei slabi isi compenseaza pe altii si mai slabi, incapacitatea de a fi la acelasi nivel cu cineva de talia lor. In asa mod ei isi realizeaza ambitiile "bolnave", isi compenseaza incapacitatea de a iesi fata in fata cu un adversar echivalent ca marime, dar mai puternic fizic si moral.

Mi-ar fi rusine sa utilizez astfel de practici "diplomatice" pentru a solutiona o problema cu cineva de 40 de ori mai mic decat mine, e lipsa de respect fatza de mine insumi in primul rand.

joi, 5 septembrie 2013

Run Forest, run!

Niciodata nu e tarziu sa-ti setezi un scop si sa faci tot pentru a-l atinge. Doar trebuie sa fii sigur ca vei ajunge unde vrei sa ajungi, chiar daca pierzi, chiar daca nu esti primul, si niciodata sa nu te opresti. Aici imi aduc aminte de fraza din Forest Gump "Run Forest, run!".

Intre timp #b10 e in plin proces de formare, incepem sa desenam strategii

vineri, 23 august 2013

Cand nu stii

Toti am avut situatii cand nu stim ce facem mai departe, ai ajuns intr-o intersectie, nu cunosti drumul si nu stii pe care pornesti. Diferiti oameni vor reactiona diferit:

  1. Sunt cei ce vor continua miscarea pe oricare directie, doar sa nu micsoreze viteza, pentru ei nu conteaza potentiale greutati pe drum, sau poate altul ar fi fost mai usor, important sa am aceeasi viteza;
  2. Sunt cei ce vor sta mult timp in intersectie, vor face estimari, calcule, prognoze, intr-un final vor alege o directie si vor porni miscarea spre urmatoarea intersectie - precis si calculat;
  3. Vor fi si din astia care isi vor construi tabara in intersesctie, fara a merge mai departe, pentru ce, daca am ajuns aici cu bine, si aici parca nu e rau (asta va dura pana se termina resursele intersectiei, dar despre asta voi medita mai tarziu)
  4. Si sunt ultimii, care se vor intoarce inapoi, la intersectia precedenta, pentru a incerca alt drum.


Din toti cei mentionati mai sus imi plac primii si imi plac ultimii, primii pentru un optimizm la nivel de euforie, ultimii pentru ca pot sa se intoarca inapoi, pentru a incerca alt drum.

Acum sunt in intersectie, si cred ca o sa mai incerc odata sa continui miscarea fara sa ma opresc.

Sursa imagine

vineri, 19 iulie 2013

Libertatea de exprimare

Ma gandeam recent ce e asta libertate de exprimare? Si parca vad zecile de comentarii - pai e simplu, cand spui ce gandesti! Nu chiar, inclusiv acei care tipa in gura mare despre libertatea de exprimare, o sa-ti sara in cap daca zici ceva ce nu e pe placul lor, demonstrat. 
Libertatea de exprimare inseamna sa spui ce vrei, cui vrei, cand vrei si in ce forma vrei, o sa-mi ziceti de bun simt, 7 ani de acasa, sigur, dar asta deja inseamna sa-mi limitati libertatea de exprimare, noi singuri ne limitam si atunci nu inteleg ce e libertatea de exprimare? 
Sa spui ce crezi despre guvernare? Sa spui ce crezi despre functionarii publici? Sa spui ce vrei despre careva societati comerciale, etc? (ca de fapt la asta noi limitam notiunea). Ok, si daca ei iti raspund inapoi exact pe limba ta? Asta e libertate de exprimare? Nu, din cate am inteles asta e lipsa de bun simt. Atunci eu sunt depasit de termen si de ce inseamna el si cu ce sa mananca. Poate voi stiti?

Asta ar mai fi o explicatie:


Dar si asta e un fel de limitare a libertatii de exprimare, asa ca, parerea mea, trebuie sa redefinim notiunea.

















sâmbătă, 30 martie 2013

"Stresuri"

Stresul, daca tot un prieten a adus vorba despre - cred ca e un sentiment cunoscut oamenilor cu multa imaginatie. Creste adrenalina cand incepi sa analizezi si sa "vezi" toate variantele care vor urma dupa luarea unei decizii, le inchipui in cele mai mici detalii, si foarte des, alegi variantele cele mai pesimiste, care deja le consideri ca si intamplate.

E bine ca poti analiza ce urmeaza, da ca sa aveti mai putine "stresuri", luati decizii cu mai putine variante ca rezultat.



joi, 14 februarie 2013

50/50

Sf. Valentin, o sarbatoare, ca si Craciunul pe 25 decembrie, venita pe aripile primaverii europene dupa crancenul ger sovietic...
Ca si in cazul Craciunului, cu cei ce nu recunosc data de 25 Decembrie si sarbatoresc pe 7 Ianuarie, si invers, avem si de sf. Valentin 2 tabere - cei ce zic ca azi e Joi, 14 februarie si atat, si cei care au asteptat cu nerabdare cea mai mare sarbatoare a iubirii. Si intre ei sigur trebuie sa fie o demonstrare de fortza, cum fara, unii sa demonstreze cat de 14 februarie e doar 14 februarie si altii cat de important e sa-ti demonstrezi dragostea doar in ziua asta, altfel....
De ce sa nu facem ceea ce ne place, fara a demonstra asta celor din jur si nu noua inshine? Sa stim ca azi e 14 februarie si atat, si sa n-o zicem la toata lumea ca azi e doar 14 februarie...asta e evident de fapt, 14 februarie nu poate fi 15. Si de ce sa demonstram la toata lumea cat de mult pentru noi conteaza exteriorizarea dragostei, de ce sa nu directionam tot fluxul asta pe o persoana...si in fiecare zi? (admit ca e posibil cu ceva accente de sf.Valentin, dar e important asta sa nu fie unica demonstrare a afectiunii)

De ce, de ce? Pentru ca da, sintem moldoveni, si ne place sa exageram, in toate...

P.S. Apopo, uitat sa mentionez pe cei ce sarbatoresc Craciunul si pe 25 si pe 7, si pe cei ce sarbatoresc si sf. Valentin si Dragobete, fara aluzii, sau comentarii aditionale, doar yi mentionez

marți, 5 februarie 2013

Parintzii

De 10 ani parintii sunt departe de mine, cam la 3 800 de km distantza. Ne vedem o luna in an, dar
vreu sa-i vad macar o data in saptamana, tot anul imprejur, sa-i imbratisez, sa merg la prins peste cu taticu, sau la cumparaturi cu mamica, sa ma certe ca umblu fara caciula, sau ca am mai cumparat ceva aiurea si nu stiu sa economisesc, eu sunt destul de egoist cand vine vorba de parintzi si vreu sa-i am alaturi, nu doar sa-i simt alaturi.

Azi taticu face 55 de ani, imi pare rau ca nu sunt cu el in ziua asta...Iubitzi-va parintzii si tineti-i aproape.


joi, 31 ianuarie 2013

Realizari

Vorbeam de realizari ieri cu un prieten si am ajuns la concluzia ca realizarile sunt vazute diferit de cel care a realizat ceva si cei din jur, care vad aceasta realizare. Si aici am inteles ca de fapt, cum esti vazut de ceilalti, la fel e generat de cel ce realizeaza ceva, si respectiv am "gasit" 2 tipuri de "realizatori":

1. Cei ce au realizat ceva ce chiar merita apreciat, dar ei considera asta ceva normal si nimic deosebit in a-ti face foarte bine lucrul (sau ceea ce faci);
2. Cei ce nu au realizat mare branza, dar prezinta asta ca demn de premiul Nobel.

Cei din a 2-a categorie sunt mai multi, asta asha, inca o concluzie pe final.

luni, 28 ianuarie 2013

Provocari...

Mereu am acceptat orice provocare noua, si una prospeshioara, de sambata asta, se anunta a fi una interesanta, si nu de aia ca eu sunt primul care trece de ea, sunt multi care au facut si o profesie din asta, pur si simplu eu nu m-am gandit la ea, cel putin nu ma gandeam in viitorul apropiat.

Sunt gata sa accept provocarea, mai ales ca si protagonistii provocarii sunt unii deosebiti, asa ca intorc foaia si incep sa scriu o noua pagina in viatza mea.

Mia+Iachi - nashi NEnormali voua va doresc (asta o sa fie mai simplu de realizat, cu normalitatea in ziua de azi sunt probleme)


marți, 15 ianuarie 2013

Europa

Moldovenii cred ca daca noi vom deveni "cumva" parte a UE, o sa fie shi la noi curat, marcaje rutiere pe drumuri, si multe semne de circulatie. N-are cum sa fie altfel, de unde au luat-o unii, ca asta trebuie sa vie de la noi, de la fiecare din noi, sa pastram curatenia, sa cerem marcaje rutiere desenate nu cu var inainte de Pashti...asta tot o sa se intample imediat cum UE isi va deschide bratzele, shi de acolo o sa bata un vant care tot o sa schimbe.



miercuri, 2 ianuarie 2013

Limite

In noaptea dintre ani am primit un cadou, o foitza pe care era scris ca banii ce puteau fi cheltuiti pe o eventuala pereche de ciorapi (sau alt cadou la fel de palpabil), au fost donati pentru salvarea vietzii cuiva, shi atasat extrasul de la terminal cu confirmarea "cadoului". Am avut un sentiment straniu, prima data am simtzit ca ajut pe cineva, deshi nu eu am facut acest gest shi tot atunci am inteles ca noi suntem totushi materialishti, au ramas foarte putzini cei ce pot pashi peste "daca nu pun myna, shi nu vad cu ochii mei, atunci nu exista"...

Asta imi doresc mie, si celor ce vor citi aceste randuri "Treceti peste limite, fitzi mai buni".


Acum trebuie sa-mi revin, a fost grea conshtientizarea ca shi eu sunt in cutie.